STADSWANDELINGEN

Oude mannen en vrouwenhuis, Nieuwstraat Zaltbommel              Bijzondere gevel Waterstraat Zaltbommel

Stadswandelingen inhoudelijk

Middeleeuwen
We vertellen u over munt-, gruit- en tolrechten. Waarom werden in de middeleeuwen stadsrechten verleend? Wij weten het en vertellen het u. De Hanze en de bloei van de stad in de 14e eeuw, met z地 gasthuizen , kloosters en z地 stratenpatroon, dat in de eeuwen daarna nagenoeg niet gewijzigd is. Zo dwalen we met u nu nog door de smalle van oorsprong middeleeuwse straten.

Vestingwerken
Wat bedacht men allemaal om de stad te verdedigen in tijden van oorlog? Uit de stadsrechten volgde onder meer, dat de stad zich mocht ommuren. Van deze 14e- eeuwse muur zijn heden ten dage nog grote delen te zien. De 16e en 17e eeuwse stervormige verdedigingsgordel met zijn integraal gebastionneerd stelsel is volledig behouden gebleven.

Architectuur
Elke eeuw had z地 kenmerkende architectuur en veel panden zijn gerestaureerd en behouden. We laten ze aan u zien en vertellen u over hun eeuwenoude geheimen. U ziet de Sint- Maartenskerk, exponent van de Nederrijnse gotiek, met z地 toren, die meer dan vijf eeuwen waakt over de oude vesting, maar z地 spits mist. U kent het liedje vast : 摘n temidden van die rommel. Het ging iets anders met die spits dan het liedje ons wil doen geloven. Het Stadskasteel, een prachtig laatgotisch huis met renaissance-ornamenten, dat de legeraanvoerder Maarten van Rossum liet bouwen, u krijgt het allemaal te zien.

Beroemdheden
We verhalen u over mensen, beroemdheden, die op 鳬n of andere wijze een connectie hadden met ons stadje zoals Franz Liszt , die vanaf een schip op de Waal gelokt werd door de klanken van het carillon van de Gasthuistoren, en Edouard Manet, die hier in 1863 in het huwelijk trad met de Bommelse Suzanna Leenhoff. Karl Marx, die regelmatig z地 familie bezocht, de Philipsen, die meer dan twee eeuwen in Zaltbommel gevestigd waren. Over Fiep Westendorp, die hier opgroeide en Martinus Nijhoff, die naar Bommel ging om de brug te zien en daarover een prachtig sonnet schreef.

Sint Maartenskerk in Zaltbommel